دیابت از رایج ترین و معروف ترین بیماری های مزمنی است که بسیاری از افراد دچار آن می شوند. اما چگونه باید دیابت را کنترل کرد ؟
غده پانکراس (لوزالمعده) وظیفه تولید هورمون انسولین را بر عهده دارد. انسولین مسئول کنترل میزان تولید قند خون است. در واقع انسولین، گلوکز حاصل از تجزیه مواد غذایی را وارد سلولها میکند و سلولها آن را میسوزانند. در بیماری دیابت سوخت و ساز گلوکز دچار اختلال میشود؛ و بدن نمیتواند قند تولیدی را بسوزاند در نتیجه فرد به بیماری دیابت دچار می شود.
دیابت دوحالت دارد و عبارتند از:
دیابت نوع یک که در این حالت بدن نمیتواند انسولین تولید کند و یا میزان انسولین تولید شده بسیار پایین است که این نوع دیابت کمتر شایع است و بیمار باید روزانه انسولین تزریق کند تا جبران کمبود انسولین در بدن شود که کودکان معمولا بیشتر دچار این نوع دیابت میشوند.
در حالت دوم بدن انسولین تولید میکند اما سلولها به آن هیچ واکنشی نشان نمیدهند که این نوع دیابت شایعتر است و ممکن است بیمار چند سال بعد از ابتلا متوجه بیماری خود شود.
علائم دیابت
نکته مهم در مورد دیابت، خاموش بودن این بیماری است. یعنی افراد زمانی متوجه وجود آن در بدن خود میشوند، که بیماری علائم بسیار شدیدی از خود نشان میدهد و عوارض دیابت، فرد را درگیر کرده است. هر دو نوع دیابت، علائم تقریبا یکسانی نشان می دهند که در ادامه اعلام آن را آورده ایم کم عبارتند از:
۱.تشنگی زیاد و تکرر ادرار
۲. احساس خستگی زیاد
۳. احساس گرسنگی بیش از حد
۴. خشکی دهان و پوست
۵. تاری دید
۶. کاهش وزن
۷.اختلال در روند بهبود زخمها
راه حل های کنترل دیابت
با توجه با مطالب بالا و انواع دیابت و علائم آن در ادامه مطلب به نکاتی که باید فرد دیابتی رعایت کند اشاره میکنیم:
اختلال در سوخت و ساز مواد قندی در بدن و مبتلا شدن افراد مختلف به دیابت نوع یک و دو باعث آسیب رسیدن به همه بافت های بدن می شود. بنابراین فرد مبتلا باید دیابت را جدی بگیرد و رژیم غذایی سالم و متفاوتی با قبل از دوران بیماری خود داشته باشد. هر چه قدر مراقبت ها جدی تر و اصولی تر انجام شود، کنترل دیابت بهتر انجام می شود. پیشنهاد ما مراجعه به پزشک متخصص و دریافت مشاوره های لازم از جمله مشاوره تغذیه، دارویی و سبک زندگی است.
مواردی که فرد دیابتی باید در رژیم غذایی خود رعایت کند اشاره شده است که عبارتند از:
۱_ کمچرب بودن غذا
۲-میزان مصرف پروتئین به مقدار کنترلشده
۳- حذف مصرف قندهای ساده
۴- افزایش میزان فیبر مصرفی
۵- کنترل حجم غذای مصرفی در هر وعده
۶-نظم در وعدههای غذایی و میان وعدهها
۷-استفاده از ترکیبات غذایی مناسب در هر وعده
تغذیه افراد مبتلا به دیابت
علاوه بر ۷مورد بالا برای حفظ انرژی بدن افراد دیابتی، حجم غذا را کنترل و کم خوری و پرخوری را حذف کنید. همچنین مصرف مواد چرب را کاهش دهید. مواد غذایی پرچرب باعث اضافه وزن و بدن در استفاده از انسولین دچار اختلال میشود.
از مواد غذایی که از غلات کامل تولید شده اند مانند برنج قهوه ای، انواع ماکارونی های سبوس دار و نان سبوس دار استفاده کنید. علاوه بر مصرف مواد غذایی غلات دار از میوه و سبزی های تازه و خشک شده با فیبر بالا استفاده کنید.
از پروتئین غافل نشوید. اگر دچار دیابت هستید؛ پروتئین که شامل گوشت ماهی و پرندگان و تخم مرغ و پنیر است را به برنامه غذایی خود اضافه کنید.
البته تمام نکاتی که گفته شد، نیاز به مشورت پزشک متخصص دارد تا برای هر شخص با توجه به وضعیت فردی و آزمایشات، توصیه های دقیق ارائه شود.
مطب اکسیر شهرک غرب با ارائه پکیج دیابت به کنترل دیابت در کنار شما است. به کمک اکسیر شهرک غرب شما می توانید به صورت مرتب تحت نظر پزشکان متخصص باشید و دیابت را کنترل کنید.