سلولیت، درواقع به حالتی به وجود آمده بر روی پوست گفته میشود که به واسطه آن برآمدگیها و فرورفتگیهایی بر سطح پوست ظاهر میشود. برای آن دسته از افرادی که در بیشتر یا بخشی از بدن خود دچار سلولیت هستند، این واژه تداعی کننده حالتی ناخوشایند است؛ چرا که سبب بروز پوستی ناهموار با حفرههایی به اصطلاح پنیری شکل شدهاست. به طور کلی سلولیت بیشتر در ناحیه رانها و باسن پدیدار میشود. اما بسیاری از افراد آن را در قسمت بازوها، ساعد یا اطراف سینه نیز تجربه میکنند.
توضیح شکل گیری سلولیت به این صورت است: سلولیت بافت چربی محدود شده در بافت همبند است که در هیپودرم قرار دارد. بافت سلولیت وابسته به استروژن است و محل ایجاد آن در کمربند شانه ای و کمربند لگنی است.
در بافت سلولیت گردش خون بسیار محدود شده و خون به این بافت ها نمی رسد و پیام های لیپولیز و چربی سوزی نیز از طرف مغز به بافت آن نمی رسد. این عوامل باعث می شوند ورزش، کرم های موضعی، رژیم غذایی و انواع داروها هیچ تاثیری بر روی سلولیت نگذارند.
سلولیت و انواع سلولیت:
سلولیت سفت: این نوع سلولیت بیشتر در ناحیه رانها و باسن دیده میشود که به عضلات چسبیده و حجمی قطور دارد؛ با فشار دادن آن ناحیه فرد احساس درد میکند و به دلیل محکم بودن این ماده، به راحتی نمیتوان آنرا از روی پوست گرفت.
سلولیت شل: این نوع سلولیت بر اثر چاق و لاغر شدن ناگهانی بوجود میآید و با حرکت بدن سلولیت نیز حرکت میکند که ظاهری نامطلوب به همراه دارد.
درست است که ابتلا به این مشکل شامل محدودیت جنسیتی نمیشود اما این اتفاق در خانمها رایجتر است. دلیل این موضوع را میتوان موارد زیر دانست:
• آقایان از پوست محکم و ضخیمتری نسبت به خانمها برخوردار هستند.
• تغییرات هورمونی در خانمها نسبت به آقایان قابل توجهتر است.
تحقیقات نشان داده است هورمون استروژن به ایجاد سلولیت کمک میکند. این هورمون با مصرف قرص ضدبارداری، عادت ماهیانه، بلوغ و قرصهای مشابه، در خانمها مدام در حال تغییر است و بستر را برای ایجاد سلولیت فراهم میآورد.
پیروی نکردن از رژیم غذایی صحیح
پیروی نکردن از یک رژیم غذایی سالم و صحیح، ایجاد سلولیت در بخشهای مختلف بدن را تشدید میکند. کسانی که در زندگی روزمره خود اشتباهات غذایی زیر را دارند، قطعا دیر یا زود به این مشکل دچار میشوند:
• مصرف آب آنها حداقل است.
• مرتب از نوشیدنیهای حاوی الکل استفاده میکنند.
• غذاهای مصرفی آن بسیار پرنمک و شور است.
• غذاهای سرخکردنی وعده اصلی روزانه آنها را تشکیل میدهد.
• غذاهای آماده، فرآوریشده و کنسروی زیادی مصرف میکنند.
• نان سفید را جایگزین نانهای سبوسدار کردهاند.
• سس، نوشابه و تنقلات را از برنامه غذایی حذف نمیکنند.
روشهایی برای درمان و از بین بردن سلولیت
سلولیت یک پدیده طبیعی است که رویداد پزشکی حادی نیست و درمان آن ضرورتی ندارد؛ این عارضه پوستی تنها باعث ایجاد اختلال در زیبایی بدن میشود. برای درمان و از بین بردن آن روشهایی وجود دارد که در ادامه به آنها میپردازیم.
رفع سلولیت با ورزش
اگر همیشه یکجا بنشینید و تحرکی نداشته باشید، احتمال ایجاد سلولیت در بدنتان بالا میرود. شما با ورزش کردن و با عرق ریختن حین تمرین، مواد سمی را هم از پوست خود دفع میکنید و به درمان سلولیت پوستتان کمک خواهید کرد.
روشهای نوین درمان سلولیت
باید توجه داشت سلولیت یک بیماری چند عاملی است و میتواند در برابر مجموعهای از درمانها مقاوم باشد. جدا از محصولات موضعی (کرمها، پمادها) و تزریقی (کلاژناز)، درمانهای سلولیت شامل درمانهای غیرتهاجمی، مانند ساکشن مکانیکی یا ماساژ مکانیکی نیز میشود. دستگاههای مبتنی بر انرژی عبارتند از: فرکانس رادیویی با نفوذ عمیق در پوست کویتیشن مبتنی بر اولتراسوند دستگاههای لیزر نور پالسی سابسیژن سلولاز درمانهای موضعی (از جمله رتینوئیدها، کافئین)
بیولوژیکهای تزریقی (کلاژناز کلستریدیوم هیستولیتیکوم)
پرکنندههای پوستی (کلسیم هیدروکسی آپاتیت و پلی ال-لاکتیک اسید)
درمان خانگی سلولیت
از شکر، روغن نارگیل و قهوه یک خمیر درست کنید، این مایع خمیری را کمی حرارت دهید. این اسکراب را به آرامی روی بدنتان ماساژ دهید. این کار به رفع سلولیت در بدن شما کمک بسیار زیادی خواهد کرد.
روغن کرچک در تولید کلاژن و الاستین موثر است. روغن کرچک به این دلیل در درمان سلولیت بسیار موثر است که دارای نفوذپذیری بالا و مرطوب کنندگی فوق العاده است.