پاپ اسمیر نوعی آزمایش برای خانمهاست که برای تشخیص سرطان دهانه رحم انجام میشود. در این آزمایش، سلولها از دهانه رحم جمعآوری میشود. دهانه رحم، پایین رحم در بالای واژن قرار دارد. اگر سرطان دهانه رحم به موقع و با انجام تست پاپ اسمیر شناسایی شود، بیمار شانس بیشتری برای درمان خواهد داشت.
علاوه بر این، تست پاپ اسمیر این امکان را به بیمار میدهد که هرگونه تغییر غیر طبیعی در سلولهای دهانه رحم تشخیص داده شود و پزشک از ابتلای بیمار به سرطان در آینده جلوگیری کند. تشخیص زودهنگام این سولهای غیر طبیعی با آزمایش پاپ اسمیر اولین قدم برای توقف این نوع از سرطان است.
هدف از انجام تست پاپ اسمیر چیست؟
این تست همانطور که برای شما گفته شد به هدف غربالگری سرطان دهانه رحم مورد استفاده قرار میگیرد. پاپ اسمیر معمولا همراه با معاینه لگن برای بیمار انجام میشود. در خانمهای بالای ۳۰ سال ممکن است با آزمایش ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) انجام گیرد.
ویروس HPV نوعی عفونت شایع مقاربتی است که میتواند منجر به سرطان دهانه رحم شود. در برخی از مواقع آزمایش HPVچه کسانی به آزمایش پاپ اسمیر نیاز دارند؟
دستورالعملهای معتبر کنونی توصیه میکنند که زنان از سن 21 سالگی هر سه سال یک بار آزمایش پاپ اسمیر انجام دهند. برخی خانمها ممکن است در معرض خطر ابتلا به سرطان یا عفونت باشند. اگر شما جزو دستههای زیر هستید به تستهای بیشتری نیاز دارید:
- اگر HIV مثبت هستید
- اگر شما به دلیل شیمی درمانی یا پیوند اعضا سیستم ایمنی ضعیفی دارید
اگر شما بیش از 30 سال سن دارید و تا به حال تست پاپ غیرطبیعی نداشتید، هر پنج سال یک بار از پزشک خود بخواهید در صورت امکان این آزمایش با غربالگری ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) به طور همزمان انجام شود.
HPV ویروسی است که باعث ایجاد زگیل تناسلی شده و احتمال سرطان سرویکس را افزایش میدهد. تایپهای 16 و 18 ویروس HPV دلایل اولیه سرطان سرویکس هستند. اگر ویروس HPV داشته باشید، ممکن است در معرض خطر ابتلا به سرطان سرویکس باشید.
خانمهای بالای 65 سال با سابقه تست پاپ اسمیر با نتایج طبیعی ممکن است در آینده بتوانند آزمایش را قطع کنند. بدون توجه به وضعیت فعالیت جنسی، براساس سن خود هنوز هم باید پاپ اسمیر را به طور منظم انجام دهید. دلیل این کار آن است که ویروس HPV میتواند سالها خاموش بوده و ناگهان فعال شود.
در تست پاپ اسمیر چه اتفاقی میافتد؟
تست پاپ اسمیر ممکن است کمی ناخوشایند باشد، اما آزمایش بسیار سریعی است. در حین انجام این فرآیند، روی تخت معاینه به پشت دراز خواهید کشید و پاها را باز کرده و آنها را در تکیهگاههایی به نام رکاب قرار میدهید. پزشک شما وسیلهای به نام اسپکولوم را به آرامی داخل واژن شما میکند. این دستگاه دیوارههای واژن را باز نگه داشته و دسترسی به سرویکس را فراهم میکند.
پزشک نمونه کوچکی از سلولها را از سرویکس شما میتراشد. چند روش وجود دارد که پزشک میتواند با این روشها این نمونه را بگیرد:
- برخی از ابزاری به نام اسپاتول (spatula) استفاده میکنند.
- بعضی از آنها از اسپاتول و برس استفاده میکنند.
- برخی دیگر از دستگاهی به نام سیتوبراش استفاده میکنند که ترکیبی از اسپاتول و برس است.
بیشتر خانمها در حین تراش کمی فشار و تحریک جزئی احساس میکنند. از نمونه سلولهای سرویکس شما محافظت شده و به آزمایشگاه ارسال میشود تا از نظر وجود سلولهای غیرطبیعی آزمایش شود. بعد از آزمایش، ممکن است به دلیل خراشیدگی یا تا حدی گرفتگی، احساس ناراحتی خفیفی بکنید. همچنین ممکن است بلافاصله پس از آزمایش خونریزی بسیار کمی از واژن ببینید. اگر بعد از روز آزمایش ناراحتی یا خونریزی ادامه یافت، به پزشک خود اطلاع دهید.